Printer Friendly Version Рад Канцеларије УН у Београду од велике важности за Србију @ 13 April 2021 05:16 PM

13. април 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са новоименованом представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, поводом данашње седнице Савета безбедности УН посвећене Космету, која се одржава путем видео-конференције.

Брнабић је оценила да је делокруг рада и ангажовање Канцеларије УН у Београду од велике важности за Србију, будући да је она главни канал комуникације са Мисијом УН на Косову и Метохији и важна карика у заштити суверенитета и територијалног интегритета наше земље.

Такође, председница Владе је изразила очекивање да ће УНМИК остати ангажован у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Премијерка је посебно изразила забринутост због актуелних оптужби против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића, које је окарактерисала као неосноване.

Она је изразила уверење да ће међународна заједница реаговати у циљу заштите човека који је истинска спона сарадње и помирења два народа, као и манастира Високи Дечани, који у систему културне баштине има велики значај за Србију и представља један од најугроженијих споменика културе у Европи.

Представљајући приоритете рада Канцеларије УН у наредном периоду, Јамашита је истакла да је сарадња са Владом и релевантним институцијама у Србији изузетно добра и да са великом пажњом прати ситуацију у региону и рад УНМИК-а као гаранта статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији.

Говорећи о актуелној епидемијској ситуацији, Јамашита је оценила да је Србија на добром путу, захваљујући изузетно добром спровођењу имунизације грађана.

Брнабић је изразила захвалност Канцеларији УН у Београду на сарадњи, а новој шефици пожелела добродошлицу и успех током мандата.


Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rs