Printer Friendly Version УН партнер Србије у спровођењу Циљева одрживог развоја, 6. септембар 2021. @ 7 September 2021 08:40 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницом генералног секретара Уједињених нација и резидентним координатором УН у Србији Франсоаз Жакоб о партнерству са овом организацијом и oквиру сарадње УН и Србије за одрживи развој за период 2021 – 2025. године.
Брнабић је истакла да очекује да ће oквир развојне сарадње, документ који представља свеобухватни основ за сарадњу, након консултација са релевантним министарствима, ускоро бити усвојен.
Документ је, како је објаснила, усклађен са националним приоритетима и Агендом одрживог развоја УН до 2030. године и кроз питања зелене трансформације и владавине права у најширем смислу, представља и кључне циљеве Владе Србије.
Координаторка УН у Србији навела је да је суштински циљ деловања у Србији проналажење начина и обезбеђивање адекватне стратегије у остваривању циљева одрживог развоја, заштите животне средине и искорењивању сиромаштва, али и области климатских промена, која представља нови глобални изазов.
Премијерка је, говорећи о заштити животне средине као једном од најважнијих приоритета, истакла да Влада стратешки ради на планирању и инвестицијама у овај сектор и да су теме попут квалитета ваздуха и заштитe вода од загађења постале незаобилазне у даљем развоју државе.
Брнабић је оценила да је тим УН један од главних партнера у спровођењу Циљева одрживог развоја у Србији, и исказала захвалност на преданом раду, уз очекивање да ће, кроз заједнички рад институција и цивилног друштва, oквир развојне сарадње бити успешно спроведен у интересу наших грађана.

Извор и фото: www.srbija.gov.rs