Printer Friendly Version Почиње реализација пројекта "ЕУ за Зелену агенду у Србији" @ 18 January 2022 03:11 PM

 

18.1.2022.
Почиње реализација пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији”
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да ће се кроз Пројекат "ЕУ за Зелену агенду у Србији“ побољшати квалитет живота грађана у нашој земљи и то унапређењем квалитета ваздуха, воде и земљишта.
Брнабић је приликом обележавања почетка тог пројекта изразила захвалност Европској унији, Шведској и УНДП-у на партнерству и финансијској подршци са иницијалних осам милиона евра за спровођење пројекта.
Премијерка је навела да је пројекат, који ће трајати до 2024. године, усмерен на унапређење животне средине и зелену транзицију, при чему је изразила наду ће и други партнери приступити финансирању овог пројекта како би се он проширио.
Она је подсетила на то да су два кључна приоритета Владе Србије владавина права и Зелена агенда, односно заштита и унапређење заштите животне средине, при чему је ЕУ кључни и основни партнер наше земље у овим областима.
Председница Владе је, говорећи о заштити животне средине, рекла да су три основне теме – заштита квалитета ваздуха, решавање чврстог отпада и заштита водотокова, односно изградња канализационих мрежа и постројења за пречишћавање отпадних вода.
Много смо урадили у све три области и на унапређењу правног оквира, нагласила је она, уз напомену да је усвојен Закон о климатским променама, као и закони о изменама закона о заштити природе и закона о енергетици.
Брнабић је указала на то да први пут имамо и Закон о обновљивим изворима енергије, и додала да је завршен нацрт програма заштите ваздуха од 2022. до 2030. године, који је тренутно у фази усвајања.
Имамо истоветне циљеве са ЕУ у овој области и очекујем да пројекат буде ефикасно имплементиран и да заједно радимо на бољем квалитету живота грађана, и то унапређујући квалитет ваздуха, воде и земљишта у Србији, закључила је премијерка.
Стална представница Програма УН за развој (УНДП) у Србији Франсин Пикап навела је да је овај пројекат круна активности УНДП-а које се већ деценијама спроводе у нашој земљи са циљем подршке климатским питањима.
Она је подсетила на то да ова организација од 2010. године помаже у промени законодавства у Србији и да се ефекти те подршке виде, између осталог, у већој производњи обновљиве енергије и више улагања у зелену транзицију.
Према њеним речима, кроз глобални, али и национални план, УНДП помаже Зелену агенду у Србији, која је кључна за стабилизацију животне средине и спречавање раста просечне температуре.
Пикап је истакла да у Србији у односу на регион за један степен брже расте просечна температура, као и да је декарбонизација неопходна да би се наставио економски раст.
Амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид нагласила је да је та земља дугорочно посвећена пружању подршке Србији на путу ка ЕУ и да представља водећег донатора у области животне средине у нашој земљи.
Развојна сарадња Србије и Шведске усредсређена је на подршку Поглављу 22, у којем је и животна средина, навела је она и у том смислу указала на важност отварања Кластера 4.
Бен Давид је, наглашавајући да је квалитет ваздуха од кључне важности, поручила да ће Шведска остати посвећена реализацији пројекта који ће омогућити бољи квалитет ваздуха.
Према њеној оцени, то ће допринети инклузивности јер је пројекат осмишљен тако да укључи и Владу и локалну самоуправу, али и цивилни и приватни сектор.
Овај пројекат ће деловати на локалном нивоу, а Шведска, као држава чланица ЕУ и водећи донатор у Србији у овој области, кроз подршку Кластеру 4, допринеће томе да се у нашу земљу донесу и стручна знања из Европе за постизање високих стандарда, инвестиција и резултата, закључила је амбасадорка.
Шеф Канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандро Брагонзи рекао је да је ова финансијска институција поносна на то што ће Србија да крене напред са Зеленом агендом и одрживим развојем, и то тако што ће да подстакне мала и средња предузећа, која су кључни покретачи развоја и трансформација.
Извор/Фото: www.srbija.gov.rs