Printer Friendly Version Србија не извози оружје Мјанмару @ 22 February 2022 06:26 PM

Србија не извози оружје Мјанмару
 

Поводом тврдњи специјалног известиоца УН за Мјанмар Томаса Ендрјуса да је Србија једна од држава које испоручују оружје садашњим властима те земље, и овом приликом истичемо да Србија на веома транспарентан начин испуњава све своје међународне обавезе из области трговине наоружањем и војном опремом.


Извештај специјалног известиоца, у коме се, између осталог, говори о улози Србије у снабдевању Војске Мјанмара оружјем у свом највећем делу је базиран на спекулацијама и неименованим изворима, а не на међународно верификованим чињеницама.

Србија најоштрије осуђује сваки вид насиља и кршење људских права и залаже се за потпуно расветљавање свих догађаја у Мјанмару, а у том циљу Србија је гласала за Резолуцију ГСУН 75/287 усвојену 18. јуна 2021. године.


Након пуча у Мјанмару, Србија је веома пажљиво размотрила новонасталу ситуацију у тој земљи и у марту прошле године донела одлуку да се не врше испоруке наоружања овој земљи ни по раније закљученим уговорима, нити по новим захтевима за извоз.


У складу са оваквом одлуком Министарство спољних послова Републике Србије је блокирало више захтева за транспорт наоружања Мјанмару и нових захтева за извоз наоружања и војне опреме.


О наведеноме МСП Србије је обавестило специјалног известиоца УН за људска права у писму, које му је почетком ове године доставио стални представник Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви.


Србија, дакле, сматра да није прекршила ниједну одредбу међународних конвенција чији је потписник, као и ниједно општеприхваћено правило међународног права.